Fabrikken som vil sette en ny global standard

Alt er mulig for Vårherre og en mekaniker
Flere har hørt oss si det før, men da Vestre ble etablert i sin tid i Haugesund i 1947, i en tyskerbrakke, så var det med mottoet Alt er mulig for Vårherre og en mekaniker.

Den gangen skulle landet gjenoppbygges. Det var behov for nye arbeidsplasser, og rundt om det ganske land poppet det opp det ene mekaniske verkstedet og småskalaindustri etter det andre. Norge var preget av en dugnadsånd. Vi skulle skape og bygge det nye Norge. Og det, det har ikke gått av moten. I Vestre tror vi fortsatt at alt er mulig, og at både vi mennesker og alle andre på denne jorda, til og med dyr og natur og klima, kan få til det vi vil, hvis vi jobber sammen og trekker i samme retning.

Det er med denne troen på at alt er mulig, at Vestre 30.juni lanserte planen om å bygge verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk; The Plus. The Plus skal ikke ligge noe annet sted enn på Magnor i Eidskog kommune i Innlandet i Norge. Og ikke bare blir det verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, det er i tillegg den største enkeltinvesteringen i norsk møbelindustri på flere tiår, ifølge Norsk Industri. Dette er stort.

Fordi grønn vekst er solidarisk
Verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk skal ligge i utkanten av plantasjeskogen på Magnor i Norge og er designet av det anerkjente arkitektkontoret BIG Bjarke Ingels Group. Med denne storslåtte fabrikken skal vi bevise at det ikke er noen motsetning mellom å skape arbeidsplasser, eksportinntekter, verdiskaping på fastlandet, og å gjøre noe som virkelig monner for verdens klima og miljø.

-Grønn vekst er ikke bare mulig, men grønn vekst er solidarisk. Det er rettferdig og det er lønnsomt, som daglig leder i Vestre, Jan Christian Vestre, poengterte under lanseringen i juni.

Fikk du ikke med deg lanseringen? Livestream’en er tilgjengelig her:

Hva mener Skandinavias fremste ledere om The Plus?
Flere av Skandinavias fremste ledere gjestet lanseringen, både fysisk og digitalt. Her er et utdrag fra hva de enkelte hadde å si om Vestre og nysatsningen The Plus.

Norges statsminister, Erna Solberg:
-Det er en sterk symbolverdi i at en familiebedrift som kjemper for bærekraftige løsninger og sosiale møteplasser, går foran og setter et eksempel for norsk industri og næringsliv.

NHO-sjef, Ole Erik Almlid:
-
Når vi må vise våre unge at det er håp, at det er jobber, at det er mulig å stå opp mot jobbmangel og mot at du mister troen på at det finnes en bærekraftig fremtid. Frykten for proteksjonisme og apati. Akkurat da kommer Jan Christian. Og viser vei på at det er mulig å lage fabrikker som er bærekraftig. Paris-proof. Som viser at det er mulig å skape jobber. Som viser at innovasjon er veien til enda mer eksport. Som er veien til flere jobber og mer bærekraft.

Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre:
-
Det er fantastisk gøy å kunne gratulere Vestre med nok en nyskaping når dere nå etablerer dere på Magnor med en bedrift som vil sette en ny standard. Lave utslipp, miljøvennlig, godt å sitte i. Og jeg er blant mange nordmenn som har sittet på dere, på Times Square, i ulike europeiske byer, på ulike norske utesteder, innesteder, og blitt stolt av det hver gang. Fordi i tillegg til at det er godt å sitte i, så er det en visjon og et verdisett som ligger bak måten dere produserer på, og måten dere tenker på. Vi trenger mer av det i norsk industri.

LO-sjef, Hans-Christian Gabrielsen:
-Bare det faktum at man skal bruke Oslomodellen, at man skal sikre at det er ordnede lønns- og arbeidsvilkår, at man skal fokusere på bærekraft, hvordan selskapet og bedriften skal plasseres inn i nærområdet, sier noe om hele tenkningen til Vestre.

Ordfører i Eidskog kommune, Kamilla Thue:
-
Vi kunne ikke vært mer stolte og glade over at Vestre har valgt Magnor og Eidskog for å etablerer verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk. Nå bygger vi videre på de stolte industritradisjonene vi har her lokalt, og tar verden et steg i riktig retning, en mer grønn retning.

Generalsekretær i WWF, Karoline Andaur:
-
Av og til kommer det nyheter der jeg tenker; «de har skjønt det». Og i dag kjære Jan Christian og Vestre, kommer nettopp dere med en sånn nyhet. For med å vise hvordan man kan ta vare på naturen og miljøet, ha mindre klimautslipp og samtidig skape arbeidsplasser og ha verdiskapning, så setter dere i gang med et av Norges mest spennende prosjekt.

Administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad:
-
På nytt er det sånn at Vestre setter standarden, og med ny møbelfabrikk, så viser de hva som er teknisk mulig.

Arkitekt og grunnlegger av BIG Bjarke Ingels Group, Bjarke Ingels:
-
I fremtiden kan det bli et av de mest spennende stedene å besøke, ikke bare for de med interesse for møbler og fabrikker, men også for de med interesse for arkitektur og natur.


En stor takk...

Til slutt en stor takk til alle som deltok på lanseringen, både fysisk og digitalt. Takk for alle positive og støttende ord vi har fått, både da og i ettertid. Og en spesiell takk til BIG Bjarke Ingels Group, for deres fantastiske vilje til å skape noe verden aldri har sett før. Vi i Vestre er nå, kanskje mer enn noen gang, overbevist om at alle kan redde verden litt. Hvis vi jobber sammen og trekker i samme retning.