BIG VESTRE WOODFACTORY

Alt er mulig.

The Plus er designet av BIG Bjarke Ingels Group i København. Sammen har Vestre og BIG skapt en helt ny typologi der mennesker, produksjon, teknologi, arkitektur og natur er fullstendig integrert i hverandre.

The Plus har fått sin form som en naturlig overføring fra logistikk til arkitektur. De fire produksjonsområdene – fargefabrikken, trefabrikken, monteringsavdelingen og lageret – plasseres rundt et felles midtpunkt som danner selve hjertet i bygget. Geometrien gir en åpen og effektiv arbeidsflyt, samtidig som alle de fire fabrikkvingene er i direkte kontakt med skogen. I byggets midtpunkt ligger opplevelsessenteret som gir 360 graders innsikt i hele produksjonen.

Midtpunktet i bygget skal håndtere all logistikk på en effektiv måte og er derfor utformet som en innendørs rundkjøring. På den utvendige gårdsplassen i midten av rundkjøringen skal vi vise frem våre nyeste møbler. En trapp lakkert i alle Vestres 200 standardfarger leder besøkende og ansatte opp til opplevelsessenteret og kontoret. Ved å heve det ene hjørnet i hver fabrikkvinge skapes et vekslende utsyn mellom produksjonen og skogen.

Med møblene våre skaper Vestre møteplasser der folk kan komme sammen, og når vi nå bygger fabrikk på Magnor, er det egentlig en stor møteplass vi lager. Året rundt vil fabrikktaket være åpent for besøkende – lett tilgjengelig via ramper og trapper. Det skrånende taket gjør at besøkende kan gå oppover langs bygningen og samtidig følge produksjonen på innsiden, noe som gir maksimal åpenhet. De som er ekstra nysgjerrig, kan komme innom besøkssenteret på The Plus og ta en nærmere kikk på fabrikken fra innsiden. Gangveiene fortsetter ned på den andre siden av taket og går over i skogsstier som slynger seg videre gjennom naturen og danner en fargerik rute gjennom parken og til Magnor sentrum.

Utsikten fra taket viser hvordan de propellformede fabrikkvingene utgjør et toveissystem som ikke bare skaper et logistisk midtpunkt, men også et strukturelt midtpunkt. De fire vingene består av limtredragere med 21 meter fritt spenn. En 3 meter bred servicekorridor gir strukturell stabilitet og plass for prosessventilasjon og annen teknisk infrastruktur. Kulverter i fabrikkgulvet leder strøm, vann, trykkluft og ventilasjon til maskinparken, slik at mest mulig av disse installasjonene blir skjult.

For å skape en lekenhet i fabrikken er maskinene lakkert i alle Vestres farger. Fargene flyter utover gulvet og danner et øyrike av farger som føres tilbake til byggets sentrale rundkjøring. Dette gir også et orienteringssystem i den symmetriske bygningen, ettersom hver fabrikkvinge har sin egen fargepalett. Den visuelle referansen til maskinene gjør det enkelt å identifisere, følge og forklare produksjonsflyten. Fargene skal spesielt appellere til barn, ettersom Vestre vil skape en ny forestilling om hvordan industrien ser ut.

The Plus er virkelig en fabrikk i skogen. Trærne skal beholdes så nærme bygningen som overhodet mulig. Byggets fasader består av forkullet treverk laget av de samme trærne som ble fjernet for å gi plass til fabrikken. Dette har også en historisk begrunnelse. De første innvandrerne som kom fra Finland til Magnor på 1600-tallet var kjent for sitt produktive svijordbruk, der en brenner skogen for deretter å så korn i asken.

Omgivelsene skal beholdes 100 % tilgjengelig for allmennheten. Her blir det ingen gjerder eller avstengte områder. Vi håper at turgåere vil bruke området aktivt, og gjerne sette opp telt nært fabrikken. The Plus er derfor en hyllest til allemannsretten.

Opplevelsesparken rundt fabrikken vil inneholde spennende aktiviteter for hele familien. Forstørrede Vestre-møbler vil danne lekeplasser, skogsauditorier, husker, utsiktspunkter og spiseplasser. I tillegg skal vi bygge en bro over Vrangselva som vil forbinde Vestre Forest Camp til Magnor sentrum. Hvert objekt i opplevelsesparken vil inneholde tekster fra Hans Børli, en av Norges mest folkekjære diktere som gjennom hele sitt liv bodde i denne kommunen.

The Plus
Vestre Color
& Wood Factory

  • Areal

    7 000 kvadratmeter
  • Ansatte

    30-70 årsverk
  • Kostnadsramme

    300 000 000 NOK
  • Planlagt ferdigstillelse

    2021/2022
  • Byggherre

    Vestre AS
  • Arkitekt/landskapsarkitekt/ingeniør

    BIG Bjarke Ingels Group
  • Prosjektledelse

    Fokus Rådgivning AS
  • Byggøkonomi

    Bygganalyse AS
  • Hovedentreprenør

    Ø.M. Fjeld AS
  • Massiv- og limtre

    Woodcon AS
  • BREEAM-AP

    Nordic Office of Architecture AS
  • Økologi

    Asplan Viak AS
  • RIV

    Erichsen & Horgen AS
  • RIE

    Foyn Consult AS
  • Bygningsfysikk

    Norconsult AS
  • Geoteknikk

    Multiconsult AS
  • Støttespillere

    Innovasjon Norge, Enova, Eidskog kommune, Klosser Innovasjon og Siva
  • Finansiering

    Danske Bank, GIEK
Kistefosmuseet på Jevnaker
Bjarke Ingels

BIG Bjarke Ingels Group

BIG Bjarke Ingels Group er et dansk arkitektkontor etablert i 2005. Selskapet har i dag over 500 arkitekter i København, New York, London og Barcelona. Aftenposten har omtalt Bjarke Ingels som «en av verdens mest suksessrike arkitekter» og Ingels har vært listet på Time Magazines «100 Most Influential People». BIG står blant annet bak Googles hovedkvarter i California, Lego House i Billund og Amager Bakke i København, verdens reneste søppelforbrenningsanlegg med en kunstig skibakke på taket. BIGs foreløpig eneste prosjekt i Norge er The Twist, den spektakulære broen som vrir seg nitti grader over Randselva på Kistefosmuseet i Innlandet.

Deler av BIG-teamet bak The Plus

«Lekenhet, demokrati og bærekraft er kjernen i alt som Vestre er og gjør. Det har vært en glede for livet å jobbe med Jan Christian Vestre og teamet hans. En ambisiøs og dedikert klient som ikke bare setter fanen høyt når det kommer til bærekraft, men som også er en ekte visjonær som virkelig ønsker å endre verden, samtidig som han behandler alle rettferdig underveis.»

David Zahle, Partner, BIG