Concept


Together, Vestre and BIG have created an entirely new typology, where people, production, technology, architecture, and nature are completely integrated with each other.

The Plus is conceived as the direct translation of logistics into architecture. The four production areas – the colour factory, the wood factory, the assembly department, and the warehouse – are arrayed around a central courtyard that forms the very heart of the building. The geometry provides an open and efficient workflow, while allowing all four wings of the factory to be in direct contact with the forest. At the centre of the building lies the experience centre, which provides 360-degree views of the whole production process.

Direct contact with the forest

Because the junction between the factory’s four wings needs to accommodate all production-related traffic smoothly and efficiently, it has been designed in the shape of an indoor roundabout. This leaves space for an open-air central courtyard where Vestre can showcase our latest furniture collections through every season of the year. A colourful staircase leads visitors and employees up to the experience centre and office.

By cleverly raising one corner of each wing of the factory, the architects have created a view from the roof that alternates between the forest canopy and the production halls.

1 of 5
2 of 5
3 of 5
4 of 5
5 of 5

The view from the roof shows how the factory's propeller-like wings form a reciprocal system that creates not only a logistical hub, but a structural nexus. The four wings will have a 21-metre, free-spanning gluelam frame construction. A 3-metre-wide braced service corridor will house the technical infrastructure and provide structural stability for each wing. Ducts in the factory floor will allow power, compressed air, and ventilation to be routed to the relevant machinery, ensuring that as much of thise infrastructure as possible is hidden away.

To add a sense of playfulness to the factory, each machine is coated in one of Vestre's RAL colours, which spill out over the floor to create an archipelago of colours that links back to the central roundabout. Since each factory wing has its own colour code, this mapping of the machinery provides an orientation system in an otherwise completely symmetrical space. With this visual reference, it is easy to identify, trace and explain the workflow. Vestre wants to create a new perception of what manufacturing looks like and, as part of that, the colours are intended to be particularly appealing to children.

The Plus is truly a factory in the forest. Great efforts will be made to keep the trees as close to the building as possible. The building will be clad in charred timber, cut from the same trees that were felled to make way for the factory. This is also a subtle reference to local history. The first immigrants who came to Magnor from Finland in the 17th century were known for their productive slash-and-burn agriculture. Portions of the forest were burned down, and grain sown in the ashes.

The area surrounding the factory will be kept completely open to the general public. There will be no fences or closed-off areas. We hope that hikers will make active use of the park and even pitch their tents close to the factory. In this way, The Plus represents a tribute to Norway's traditional ‘right to roam’.

The Plus
Vestre Color
& Wood Factory

  • Floor space:

    7 000 square meters
  • Workforce:

    30-70 full-time equivalents
  • Budget:

    300 000 000 NOK
  • Scheduled completion:

    2021/2022
  • Construction owner:

    The Plus AS (Vestre-konsernet)
  • Architect / landscape architect / structural engineer:

    BIG Bjarke Ingels Group ApS
  • Project manager:

    Fokus Rådgivning AS
  • Cost analysis:

    Bygganalyse AS
  • Main contractor:

    Ø.M. Fjeld AS
  • Groundwork:

    Melby Maskin AS
  • CLT and glulam:

    Woodcon AS, Moelven Limtre AS, Stora Enso AB
  • Electro:

    Minel AS
  • RIE:

    Foyn Consult AS
  • Rør og sprinkler:

    Yc Rør AS
  • Electro:

    Energima Prosjekt AS
  • RIV:

    Erichsen & Horgen AS
  • BREEAM-AP:

    Nordic Office of Architecture AS
  • Ecology:

    Asplan Viak AS
  • Building physics:

    Norconsult AS
  • Geotechnics:

    Multiconsult AS
  • Wood Factory

    Weinig Vertrieb Und Service Gmbh & Co. Kg, A Falkenberg Eftf AS og Dagsland Miljø AS
  • Color Factory

    Greiff Industrimiljö AB, Lakteknik ApS, Nordson Deutschland GmbH
  • Supported by:

    Innovasjon Norge, Eidskog kommune, Enova, Klosser Innovasjon og Siva
  • Financing partner:

    Danske Bank, GIEK

Over de neste årene utvikler vi en opplevelsespark rundt fabrikken som vil inneholde spennende aktiviteter for hele familien. Forstørrede Vestre-møbler vil danne lekeplasser, skogsauditorier, husker, utsiktspunkter og spiseplasser. I tillegg skal vi bygge en bro over Vrangselva som vil forbinde Vestre Forest Camp til Magnor sentrum. Her finner du også en diktsti med verk av Hans Børli, en av Norges mest folkekjære diktere som gjennom hele sitt liv bodde i denne kommunen.

BIG Bjarke Ingels Group

BIG Bjarke Ingels Group er et dansk arkitektkontor etablert i 2005. Selskapet har i dag over 500 arkitekter i København, New York, London og Barcelona. Aftenposten har omtalt Bjarke Ingels som «en av verdens mest suksessrike arkitekter» og Ingels har vært listet på Time Magazines «100 Most Influential People». BIG står blant annet bak Googles hovedkvarter i California, Lego House i Billund og Amager Bakke i København, verdens reneste søppelforbrenningsanlegg med en kunstig skibakke på taket. BIGs foreløpig eneste prosjekt i Norge er The Twist, den spektakulære broen som vrir seg nitti grader over Randselva på Kistefosmuseet i Innlandet.